Producător de teatru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
.

Din punct de vedere istoric, producătorul de teatru a fost denumit și impresar . În lumea de limbă engleză, acest termen este folosit și astăzi.

Activitatea producătorului de teatru

Producătorul de teatru reunește echipa creativă pentru producție, inclusiv: Autor, regizor , compozitor , coregraf , scenograf , costumist , maestru de recuzită , proiectant de lumină , proiectant de sunet . Producătorul semnează toți actorii sub contract, eventual la un moment ulterior și artiștii sau ansamblul . În cazul în care audițiile sau piesele sunt necesare în prealabil , producătorul de teatru le organizează și le administrează împreună cu regizorul. Producătorul de teatru este deseori și inițiatorul și sursa de idei pentru noua producție - el are, prin urmare, o funcție cheie în dezvoltarea materialului, selectarea materialului și crearea de noi formate în teatru.

Faza de repetiție a unei producții scenice
Spectacol muzical "Hair", Hamburg 1969
Aplauze finale producția muzicală „Pisici”, 2008

Procesul creativ, începând cu dezvoltarea materialului prin repetițiile la spectacole, este structurat, coordonat, controlat și monitorizat de producătorul de teatru, întotdeauna însoțit de conținut. Ocazional, producătorii de teatru apar și ca regizori în același timp, în special pentru producții mai mici.

Producătorul comercial de teatru oferă finanțare pentru producție, inclusiv: prin achiziționarea de investitori, nu ar trebui să funcționeze într-un mediu subvenționat public sau să fie finanțat prin fonduri proprii sau sponsorizare. În Anglia și SUA, finanțarea externă a producțiilor de teatru de către investitori este obișnuită, de exemplu pe Broadway-ul din New York sau West End-ul Londrei, în timp ce aceasta rămâne excepția în țările vorbitoare de limbă germană până în prezent.

.

sau avocați externi. În această măsură, el asigură legal producția.

Producătorul de teatru este responsabil pentru dezvoltarea și finanțarea întregii activități de marketing și relații publice pentru producția de teatru. După dezvoltarea unei strategii de marketing, aceasta include apoi planificarea și implementarea măsurilor de marketing și comunicare, cum ar fi B. Producerea de fotografii și filme, site-uri web, afișe și motive publicitare, proiectarea de campanii integrate de publicitate și promovare, publicitate în aer liber , cooperare de marketing , lucrări de presă etc., de asemenea, marketing internațional și activități de presă locală la locații.

În funcție de tipul de producție, producătorul de teatru este, de asemenea, responsabil pentru închirierea teatrelor sau - la turnee - pentru contractele cu organizatorii locali și furnizorii de servicii, precum și pentru monitorizarea activităților locale ale acestor parteneri. În special, închirierea dvs. de teatre este o întreprindere costisitoare și riscantă pentru o nouă producție de teatru, deoarece succesul financiar al noii producții trebuie calculat în avans și primul termen al aceleiași lucrări trebuie să fie ajustat la acest lucru, care nu întotdeauna funcționează și dacă o producție de teatru este slab utilizată, acest lucru nu rareori este slab din punct de vedere financiar.

Aceasta are ca rezultat și o altă sarcină a producătorului de teatru: închiderea corectă a unei producții și prelucrarea aferentă cu partenerii și actorii implicați, cu care cineva are relații contractuale. Dacă producția de teatru nu este viabilă din punct de vedere financiar din cauza lipsei vânzărilor sau a fost jucată după o perioadă lungă de timp, producătorul trebuie să recunoască acest lucru într-un stadiu incipient și B. să fie evaluat într-un mod diferit sau într-un moment diferit sau, dacă este necesar, să fie eliminat în totalitate. Riscul financiar este în general mare pentru producătorul de teatru, care trebuie să țină evidența tuturor surselor de finanțare și a costurilor.

cerințe

Cameron Mackintosh

Datorită complexității ridicate, specializării și muncii pe mai multe straturi a producătorului de teatru, nu există o cale de pregătire pentru această profesie, cel puțin în țările vorbitoare de limbă germană; Munca producătorului de teatru comercial și independent este, de asemenea, plină de riscuri financiare ridicate, care necesită pasiune personală pentru profesie. Un simplu acces la profesia de producător de teatru, de exemplu printr-o diplomă în afaceri, nu ar fi adecvat. Majoritatea producătorilor de teatru își fac profesia din experiența de lucru la teatru sau în industria divertismentului și uneori au calificări speciale suplimentare de natură artistică, academică, comercială sau tehnică. De exemplu, celebrul producător britanic de teatru Sir Cameron Mackintosh (inclusiv Les Misérables , The Phantom of the Opera, Mary Poppins, Oliver!, Miss Saigon, Cats ) cariera sa de ajutor de scenă (scenograf ) în producții de turneu.

Poziția specială a producătorului de teatru necesită nu numai cunoștințe de piață, sensibilitate artistică și psihologică, abilități superioare de management, abilități de negociere și cunoștințe comerciale și juridice, ci și o mare expertiză în marketing și observarea constantă a pieței internaționale de teatru și dezvoltarea publicului în casă piaţă. În plus, producătorul de teatru are nevoie, de asemenea, de cunoașterea tuturor aspectelor tehnice și logistice ale unei producții de teatru (tehnologie de scenă, scenografie, tehnologie de iluminat, tehnologie de sunet, efecte speciale). Producătorii independenți de teatru care nu sunt legați de un teatru fix au nevoie, de asemenea, de o rețea puternică de parteneri, investitori și, dacă este necesar, organizatori, ceea ce îngreunează și mai mult producătorii de teatru fără experiență sau tineri să intre în această profesie.

În Marea Britanie, pe de altă parte, organizația non-profit STAGE ONE , o ramură a Society of London Theatre , asigură dezvoltarea, instruirea și sprijinul financiar pentru următoarea generație de producători de teatru. Acest lucru este justificat de relevanța producătorului de teatru pentru existența continuă a peisajului teatrului britanic și de importanța economică semnificativă pentru Marea Britanie, de asemenea, prin exporturile culturale.

Modele istorice

Max Reinhardt
Serghei Pavlovici Djagilew

William Shakespeare este considerat a fi un prototip al producătorului de teatru. Pe lângă activitatea sa artistică, pe care a orientat-o ​​întotdeauna strategic în funcție de condițiile pieței, a fost un antreprenor de teatru extrem de reușit. Mai târziu, acest lucru se aplică în primul rând lui Sergei Pavlovich Djagilew , care, în calitate de impresar pentru Ballets Russes, a redefinit teatrul de dans cu producțiile sale și a exercitat o mare influență culturală. Chiar și Max Reinhardt are un rol exemplar ca producător de teatru comercial prin producția de formate complet noi, ambițioase și de succes comercial în teatrul de divertisment, unde a intrat ca producător cu riscuri economice ridicate. Max Reinhardt a fost „stăpânul celei mai mari companii de teatru la nivel internațional din zilele sale” ( DIE ZEIT ). Pentru teatrul comercial Broadway , David Merrick este considerat formativ, a cărui productivitate și profitabilitate ca producător sunt încă inegalabile astăzi, la fel și creativitatea sa în PR pentru producțiile sale.

Într-un mod ironic, Mel Brooks s-a ocupat de rolul producătorului de teatru în filmul „ Primăvara pentru Hitler ” (titlul original: The Producers ) din 1968 și în musicalul său „ The Producers ”.

Vezi si

Dovezi individuale