Standard deschis

Standardele deschise sunt standarde care sunt deosebit de ușor de accesat, dezvoltat și utilizat pentru toți participanții la piață. Fiecare standard trebuie să fie oarecum deschis pentru a funcționa deloc ca un standard . În acest sens, s-ar putea considera atributul deschis ca fiind redundant. Cu toate acestea, există adesea un interes de reglementare în definirea cerințelor speciale de deschidere pe care un standard eligibil pentru finanțare ar trebui să le îndeplinească și, în consecință, desemnarea standardelor care îndeplinesc aceste cerințe ca deschise .

Definiții

Cadrul european de interoperabilitate conține în versiunea 1.0 (2010 cu o nouă versiune înlocuiește) o definiție a standardelor deschise pentru e- guvernare și sectorul public din Uniunea Europeană :

 • Standardul este decis și menținut de o organizație non-profit și dezvoltat într-un mod deschis (consensual sau majoritar) care permite tuturor părților interesate să exercite influență.
 • Standardul este publicat. Specificația este gratuită sau pentru o taxă nominală disponibilă și poate fi copiată gratuit sau contra cost și transmisă.
 • În măsura în care standardul sau părți ale acestuia sunt supuse drepturilor de proprietate industrială ( brevete ), acestea pot fi utilizate irevocabil gratuit.
 • Nu există restricții privind reutilizarea standardului.

Definiții similare există în legislația mai multor țări europene.

Următoarea definiție a fost susținută de 17 organizații în Declarația de la Geneva 2008 ( OpenForum Europe ) și este utilizată de FSFE și Ziua Libertății Documentelor , printre altele :

„Un standard deschis se referă la un format sau protocol care

 1. este supus evaluării și utilizării publice în întregime, fără bariere, într-un mod accesibil în mod egal tuturor părților implicate,
 2. nu are componente sau extensii care depind de formate sau protocoale care nu sunt ele însele conforme cu definiția unui standard deschis,
 3. nu conține clauze legale sau tehnice care restricționează utilizarea acestuia din orice parte sau din orice model de afaceri ,
 4. este gestionat și dezvoltat în continuare independent de un singur furnizor într-un proces care este deschis participării egale a concurenților și a terților ,
 5. este disponibil în diferite implementări complete de la diferiți furnizori sau ca implementare completă în mod egal pentru toate părțile implicate. "

Exemple

Exemple de interacțiune lină a multor implementări diferite ale standardelor deschise pot fi găsite în tehnologia internetului. Standardele de Internet îndeplinesc de obicei toate cerințele de deschidere.

Standarde Internet

Document standarde

Alte standarde

Standarde mai puțin deschise

Standardele de telefonie sunt, de asemenea, supuse în mod regulat reglementărilor tarifare din cauza situației brevetului. Acestea pot diferi și prin gradul lor de deschidere. CDMA2000, de exemplu, este supus unor restricții mai severe decât GSM.

Vezi si

Dovezi individuale

 1. Declarația de la Geneva a Conferinței OpenForumEurope (
  Memento
  din 26 aprilie 2013 în
  Arhiva Internet ). Februarie 2008 (PDF, engleză).
 2. Versiunea germană a definiției Declarației de la Geneva de pe site-ul web al FSFE, accesată la 30 aprilie 2010.
 3. Document ISO: ISO 26300 , 24 ianuarie 2015, contra cost (engleză)