John Chilembwe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Chilembwe
britanic și fondatorul conștiinței naționale malawiene. În Malawi modern este considerat un erou național.

Viaţă

Chilembwe s-a născut în Nyassaland, care se afla sub stăpânirea colonială britanică încă din 1881. El a aparținut inițial Bisericii Scoției , care a menținut o serie de stații de misiune și instituții de învățământ în urma colonizării britanice în Nyassaland. Aici și-a primit educația John Chilembwe. Sub influența fermierului de oi englez și misionar baptist liber Joseph Booth , pentru care a lucrat ca menajeră din 1892 și care a văzut Biserica scoțiană presbiteriană ca un instrument religios al opresiunii coloniale, Chilembwe s-a distanțat tot mai mult de biserica națională din Scoţia. El a fost deosebit de impresionat de punctul de vedere al lui Booth, care era radical pentru acea vreme, potrivit căruia toți oamenii - indiferent de culoarea pielii, cultură și religie - aveau drepturi egale.

în districtul Blantyre , care a înființat șapte școli. În jurul anului 1912, o mie de tineri și opt sute de studenți adulți studiau în ei. Chilembwe a încercat să facă munca grea, respectul de sine și auto-ajutorarea valorilor de bază în comunitatea sa.

.

La 23 ianuarie 1915 , John Chilembwe a început o răscoală cu două sute de susținători. Au atacat plantațiile în care credeau că muncitorii africani sunt oprimați. Chilembwe a planificat să ucidă toți bărbații europeni. Trei jardiniere albe au fost ucise, inclusiv William Jervis Livingstone, care a fost decapitat în fața soției și fiicei sale. Unii muncitori africani au fost, de asemenea, uciși, dar femeilor sau copiilor nu li sa făcut nimic din ordinul Chilembwe. Răscoala a eșuat din cauza lipsei de sprijin. În scrisori către orașele învecinate Zomba și Ntcheu, Chilembwe ceruse anchete simultane acolo. Apelurile sale nu au ajuns la destinații la timp. Până la sosirea apelurilor în cele din urmă, luni, 25 ianuarie, autoritățile fuseseră deja informate despre plan, iar măsurile luate în grabă de rebeli erau ineficiente. Chilembwe însuși a fost ucis încercând să fugă în Mozambic la 3 februarie 1915. Mulți dintre adepții săi au fost, de asemenea, uciși de autoritățile coloniale britanice.

Nyassaland a devenit independent sub numele de Malawi în 1964. Portretul lui John Chilembwe este prezentat astăzi pe fața tuturor bancnotelor în moneda locală, Malawi kwacha . 15 ianuarie este o zi memorială pentru John Chilembwe ( Ziua John Chilembwe ) din Malawi .

literatură

  • Mark Lipschutz, Kent Rasmussen: Dicționar de biografie istorică africană . Berkeley 1986 (ediția a II-a)
  • Articol: John Chilembwe , în: The New Encyclopedia Britannica . Chicago 1988 (ediția a 15-a)
  • DD Phiri: Să murim pentru Africa . Central Africana Limited, 1999, ISBN 9-99081-417-1
  • Ralph Ewachue (Ed.): Factorii Africii Moderne . Londra 1991 (ediția a II-a)

 - Colecție de imagini, videoclipuri și fișiere audio

Dovezi individuale

  1. Franz JT Lee: Africa de Sud înainte de revoluție? Fischer Taschenbuch Verlag , Frankfurt pe Main 1973, p. 33
  2. Klaus Fiedler: Puterea la sfârșitul primitor: experiența Martorilor lui Iehova în Malawi cu un singur partid . În: Kenneth R. Ross: Dumnezeu, oamenii o putere în Malawi: democratizarea în perspectiva teologică . online la www.books.google.de, Mzuzu 2018, pp. 150–151 (vezi și BSZ: dovezi bibliografice .)
Chilembwe, John